Menü
 
 
Kárándy József Sportkönyvtár
 Keresés


 Ki olvas minket?
Jelenleg, 12 vendég és 0 regisztrált felhasználó olvas bennünket.

Jelenleg névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatod magad ide kattintva.
 Nyelvek
Válassz nyelvet:

English Hungarian
 Látogatók száma
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004. szeptember
 Az olimpizmus atyja
Pierre de Coubertin báró
 SZJA 1%
Egyesületünk kéri az adózókat, hogy SZJA 1%-uk felajánlásával támogassák olimpiai körünk tevékenységét! Előre is köszönjük!
Adószámunk:
18885888-1-18
A 2013. évben kiutalt összeg felhasználásáról szóló KÖZLEMÉNY itt megtekinthető.
 Partnereink
Volker Kluge
 
Magyar Inter-Crosse Egyesület
 NYME SEK Könyvtára
NYME Savaria Egyetemi Központ Könyvtára
 'Nyiba' Sándor
Németh ''Nyiba'' Sándor
 Sportmúzeum
Testnevelési és Sportmúzeum
 Gabbiano Travel
Gabbiano Travel
 ESZA
ESZA Nonprofit Kft.
 SZMM
Szociális és Munkaügyi Minisztérium
 Nagy Lajos Gimn.
Nagy Lajos Gimnázium
 Aranycsapat
Aranycsapat Alapítvány
 
www.zalasportert.hu
Üdvözöl a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület

A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület 1996. december 16-án, Szombathelyen alakult azzal a céllal, hogy az alapítás évében 100 éves olimpiai mozgalom hagyományait ápolja, népszerűsítse, a couberteni eszmét széles körben terjessze. A névfelvétellel a magyar sport hőskora kiemelkedő allround sportemberének kívántunk méltó emléket állítani.

 Buzek László, a magyar röplabdasport legendája
Események, rendezvények2016. május 27-én, 18 órakor, a  szombathelyi Malom Söröző Olimpia termében egyesületünk vendége lesz Buzek László, a „röplabdázás Puskás Ference”, akit fénykorában a világ egyik legjobbjának tartottak. Futballistának készült, mégis világklasszis röplabdázó lett. Húsz évig volt a Csepel meghatározó játékosa. A válogatottban 266 alkalommal szerepelt. Az első volt a világon, aki hátsó sorköteles játékosként a hármas vonalon kívülről végrehajtott ütésekkel támadta  az ellenfeleket, valamint a felugrásos nyitás alkalmazása és tökélyre fejlesztése is az ő nevéhez köthető. Pályafutása során három világbajnokságon (1966, 1970, 1978) és négy Európa-bajnokságon (1967, 1971, 1977, 1979) vett részt, s legnagyobb sikere az 1977-es Eb-n elért negyedik hely volt, ahol az Európa-bajnokság All Star-válogatottjába is beválasztották. Nyolc alkalommal választották meg az év legjobb férfi röplabdázójának. 37 évesen igazolt a német Norderstedt együttesébe, majd a Moers SC-ben röplabdázott és edzősködött.
Az érdekesnek ígérkező estre minden érdeklődőt szeretettel várunk.
 Írta: Gal Ideje: május 25, szerda, 22:04:38
 (15 olvasás)
(Tovább... | Pontok: 0)
 Emlékezés Halmay Zoltánra
Események, rendezvényekHalmay Zoltán halálának 60. évfordulóján a Farkasréti temetőben lévő sírjánál a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesülettel együtt emlékezett az MTK első olimpiai bajnokára az MTK Baráti Kör, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör és a Brüll Alfréd Hagyományőrző  Egyesület. Az MTK sportegyesület képviseletében Bódayné Blaha Judit, míg a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület és a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör nevében dr. Hencsei Pál emlékezett a St. Louisban megrendezett 1904. évi nyári olimpiai játékokon 50 és 100 yard távon is bajnoki címet szerzett kiváló úszóra. A megemlékezés végén a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit a XX. század első évtizede allround sportemberének sírján.

Dr. Hencsei Pál gondolatai Halmay Zoltánról itt olvashatók.
 Írta: Gal Ideje: május 24, kedd, 21:52:58
 (13 olvasás)
(Tovább... | Pontok: 0)
 Elhunyt Szarka Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó, egyesületünk alapító tagja
HírekGyászol olimpiai körünk, elveszítettük egy igaz barátunkat. 2016. április 18-án méltósággal viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után életének 74. évében elhunyt Szarka Zoltán a Szombathelyi Haladás legendás kapusa, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület alapító tagja. Szarka Zoltán 1961 és 1980 között 244 bajnokin védett a Haladásban, amellyel 1975-ben bejutott a Magyar Népköztársaság Kupa döntőjébe. 1963-ban már a válogatott kispadján ült, akkor még lemaradt a tokiói olimpiáról. Azonban négy évvel később már tagja volt a mexikói olimpián aranyérmes együttesnek. Aktív pályafutásának befejezése után a Haladás utánpótlás- és kapusedzőjeként dolgozott egészen 2015 áprilisáig. Húsz éve a legnagyobb egyetértésben dolgoztunk együtt olimpiai egyesületünk elnökségében. Zoli nem csak a kapuban volt példakép, hanem az életben is. Profi hozzáállás, megbízhatóság, családszeretet és sportszerű életvitel jellemezte. Egész egyéniségével kivívta mindenki tiszteletét. Szívesen láttuk körünkben és ő is örömmel jött rendezvényeinkre. Bár tudtunk betegségéről, mégis megrázó volt szembesülni a megváltozhatatlan ténnyel: Zoli már nincs közöttünk.
Drága Zoli, a fiatalabbaknak Zoli bácsi!
Köszönjük a közös élményeket, a barátságodat, melyre örökké büszkék leszünk. Emlékedet fájó szívvel, örökre megőrizzük.
Isten veled, nyugodjál békében!

Szarka Zoltán gyászjelentése itt megtekinthető.

Szarka Zoltán életrajza a Vasi olimpikonok c. könyből itt olvasható.

Emlékképek Szarka Zoltánról – képgaléria itt megtekinthető.
 Írta: Gal Ideje: április 21, csütörtök, 20:58:09
 (42 olvasás)
(Tovább... | Pontok: 0)
 Olimpiai vándorgyűlés Szombathelyen
Események, rendezvényekA Magyar Olimpiai Akadémia városunkban rendezi 2016. április 23-án 66. vándorgyűlését. Dr. Jakabházyné Mező Mária, a MOA főtitkár asszonya tájékoztatása szerint az ország minden részéről a programra már száznál is többen jelentkeztek, Szlovákiából 13 vendég érkezése várható. A MOA a vándorgyűlését közösen rendezi a szombathelyi önkormányzattal és olimpiai baráti körünkkel. Az esemény fő célja az olimpiai eszme terjesztése, az olimpiai mozgalom hagyományainak ápolása, kiemelkedő magyar események és olimpikonok megjelenítése. A helyszín a Polgármesteri Hivatal Színházterme lesz, ahol dr. Puskás Tivadar polgármester, MOB tag köszöntője után több érdekfeszítő előadás is lesz, immár a nyári riói olimpia jegyében is. 1988 és 2002 után Szombathely harmadszor ad otthont a vándorgyűlésnek, amelyen mintegy tucatnyi olimpiai bajnokkal és olimpikonnal találkozhatnak a sportbarátok.
A 15 órakor kezdődő programra a szervezők minden érdeklődőt tisztelettel hívnak.

A rendezvény Meghívója itt megtekinthető.
 Írta: Gal Ideje: április 20, szerda, 22:22:59
 (40 olvasás)
(Tovább... | Pontok: 0)
 Bemutatkozik az MTK sportegyesület
Események, rendezvények2016. április 15-én, pénteken 18.30 órakor a Malom Söröző Olimpia termében új sorozatunk veszi kezdetét, melyben olyan sportegyesületek mutatkoznak be, melyek az olimpiai játékok több mint 100 éves történetében komoly eredményekkel büszkélkedhetnek. Első egyesületként magától értetődő módon az MTK sportegyesületet ismerhetjük meg, hiszen az MTK első olimpiai bajnokát Halmay Zoltánnak hívják. A nagyszerű sportember 50 és 100 yardos gyorsúszásban lett a világ legjobbja 1904-ben St Louis-ban.Meghívásunkat elfogadva vendégünk lesz Deutsch Tamás, a MOB alelnöke, az MTK elnöke és Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok és négyszeres világbajnok vívónő.
Az izgalmasnak ígérkező estre mindenkit szeretettel várunk.
 Írta: Gal Ideje: április 12, kedd, 20:40:09
 (42 olvasás)
(Tovább... | Pontok: 0)
 Tisztújító közgyűlés a Malom Söröző Olimpia termében
Események, rendezvényekOlimpiai Egyesületünk tisztújító közgyűlését 2016. február 26-án, pénteken 18 órakor tartja a Malom Söröző Olimpia termében. (Szombathely, Malom u.6.) A szokásosnál több napirendi pont kerül a közgyűlés elé. A 2015. évi szakmai és pénzügyi beszámoló elfogadása mellett módosítani kell az egyesület alapszabályát, hogy az megfeleljen a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (új Ptk.) előírásainak. Ugyancsak meg kell választani az egyesület új tisztségviselőit is. Javaslatokat tehetnek a tagok a 2016. évi programokra, ezúttal sem marad el a kerek évfordulósok köszöntése, a különfélék napirendi pontban pedig az egyesületi életet érintő bármely témát a közgyűlés elé lehet terjeszteni. 2016-ban ünnepli egyesületünk alakulásának 20. évfordulóját, ezért a jubileumi év programjai különös hangsúlyt kapnak.
A közgyűlésünk határozatképességéhez 50% + 1 fő részvétele szükséges. A napirendi pontok fontossága miatt feltétlenül számítunk tagtársaink megtisztelő részvételére.
 Írta: Gal Ideje: február 22, hétfő, 20:47:58
 (74 olvasás)
(Tovább... | Pontok: 0)
 XIX. Halmay Bál a Tóvendéglőben
Események, rendezvényekHagyományos farsangi bálunknak ismét a Tóvendéglő (Szombathely, Rumi Rajki sétány 1.) ad otthont, időpontja 2016. február 20., szombat 19 óra.  Szeretettel hívjuk és várjuk  egyesületi tagjainkat, azok családtagjait, ismerőseit és minden baráti társaságot, akik szeretnék jól érezni magukat, szeretnének kulturáltan kikapcsolódni. A jó hangulathoz a zenét ezúttal is a Tequila együttes szolgáltatja. A bál díszvendége Dušan Dvoran, Halmay Zoltán szülőfalujának, Magasfalu (Vysoká pri Morave) polgármestere.
A műsorban megcsodálhatjuk Sőre Péter BMX világbajnok lélegzetelállító mutatványait, a Főnix tánccsoport hastánc bemutatója várhatóan a férfi bálozók körében fog sikert aratni. A bál zárásaként Marton János tangóharmonika játékát élvezhetik a legkitartóbbak. Ezúttal is finom vacsorával és komoly tombola nyereményekkel, köztük külföldi út fődíjjal várjuk vendégeinket. Szívesen fogadjuk vendégeink tombola felajánlásait is. Belépő ára: 4.900 Ft/fő
Asztalfoglalás és további információk: 20/485-9944 vagy halmay@halmay.hu

A báli belépő itt megtekinthető.
 Írta: Gal Ideje: február 07, vasárnap, 20:14:01
 (114 olvasás)
(Tovább... | Pontok: 0)
 Békés, meghitt karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!
Karácsony

Békés, meghitt karácsonyi ünnepeket és egy örömökben gazdag, boldog új évet kívánunk minden kedves tagtársunknak és családjának, valamint honlapunkat látogató olvasóinknak!

az egyesület elnöksége
 Írta: Gal Ideje: december 23, szerda, 21:51:22
 (102 olvasás)
(Tovább... | Pontok: 0)
 Téli olimpiák nyomában – öt országon keresztül
Események, rendezvényekAz idén ünnepeljük a 100. évfordulóját annak, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelye Párizsból Lausanne-ba került. Ebből az alkalomból ötnapos tanulmányutat hirdetett a Magyar Olimpiai Akadémia, dr. Jakabházyné Mező Mária főtitkár, Marika néni vezetésével. Az út legfontosabb célja természetesen a francia határhoz közel, a Genfi-tó partján fekvő svájci város, Lausanne, és a felújított Olimpiai Múzeum meglátogatása volt. A tanulmányúton a MOA tanácstagjai, az olimpiai körök vezetői és tagjai, sportmúzeumok vezetői vettek részt, egyesületünket a körmendi Mecséri házaspár, a szombathelyi Holler házaspár, illetve Fericsán Kálmán budapesti tagtársunk képviselte. A csapattal tartott két vívó olimpiai bajnok, Rejtő Ildikó és Sákovicsné Dömölky Lídia is.
 Írta: Gal Ideje: december 23, szerda, 21:42:30
 (128 olvasás)
(Tovább... | 3245 betű van még | Pontok: 0)
 Halmay karácsony a Malomban
Események, rendezvények A 2009-ben Balogh József költő-tanár tagtársunk javaslatára elindított Halmay karácsony sorozatunkat az idei évben is folytatjuk. A sikeres kezdeményezés egyben egyesületünk óévbúcsúztatója is, ahol ünnepélyes keretek között szeretnénk elköszönni egyesületi tagjainktól, hogy aztán újult erővel vágjunk bele az új évbe, mely jubileumi esztendő lesz, hiszen olimpiai baráti körünk alakulásának 20. évfordulóját is ünnepelni fogjuk.
December 18-án, pénteken, 18 órakor a Malom Sörözőben várjuk ismét tagtársainkat, a családtagokat és barátokat egy koncertre, ahol Nagy János énekművész két „melódiás” hölggyel, Osztrositsné Császár  Erzsébettel és Frohmann Edinával megerősítve próbál egy kis karácsonyi hangulatot varázsolni körünkbe. Ismerve az előadókat, az est sikere garantált.
Szeretettel várjuk a koncertre nem csak egyesületi tagjainkat, hanem szeretnénk, ha a családtagok és barátok is együtt búcsúztatnák velünk az óévet.
 Írta: Gal Ideje: december 13, vasárnap, 22:40:32
 (111 olvasás)
(Tovább... | Pontok: 0)
 Vendégünk lesz Regőczy Krisztina műkorcsolyázó
Események, rendezvényekNovember 27-én, pénteken 18 órakor a szombathelyi Malom utcai klubunkba egy régóta várt vendég, Regőczy Krisztina világbajnok, olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes műkorcsolyázó, edző, sportvezető látogat el hozzánk.
A téli sportágak tekintetében minden idők legsikeresebb magyar sportolói közé tartozik Regőczy Krisztina és Sallay András. A kettejük alkotta jégtáncpáros sikert–sikerre halmozott, pályafutásukat 1980-ban, Lake Placidban olimpiai ezüstéremmel, majd pár hétre rá Dortmundban világbajnoki címmel zárták.

Mindenkit sok szeretettel várunk!
 Írta: Gal Ideje: november 23, hétfő, 21:11:00
 (130 olvasás)
(Tovább... | 1731 betű van még | Pontok: 0)
 Elhunyt Várhidi Pál, az Aranycsapat játékosa, az Újpest legendás edzője
Hírek2015. november 12-én, 84 éves korában elhunyt Várhidi Pál, az Aranycsapat 10-szeres válogatott játékosa, az Újpesti Dózsa legendás edzője. Egy hónapja volt Az Aranycsapat elfeledett legendái, Várhidi Pál és Tóth II József életét feldolgozó könyv bemutatója, ahol sajnos Pali bácsi már nem tudott ott lenni. Tudtuk, hogy beteg, hogy kórházba került, de halálhíre így is váratlanul ért bennünket. Egy kiváló játékossal, egy remek edzővel, de még inkább egy nagyszerű EMBERREL gazdagodtak az égi futballpályák. Az „évszázad mérkőzését” és az 1954. évi vb mérkőzéseit első számú védőtartalékként a kispadon izgulta végig. Csapatkapitánya volt a római olimpián bronzérmes válogatottunknak. Később edzőként is sikereket ért el, mindmáig az Újpest legsikeresebb edzőjeként jegyzik. 2005 októberében – éppen Tóth II József társaságában – egyesületünk vendége volt egy emlékezetes esten, ahol számtalan sztori segítségével idézték fel a magyar labdarúgás aranykorát. Egyenes kiállása, intelligenciája, közvetlen egyénisége hiányozni fog a futballbarátoknak. Emlékét tisztelettel megőrizzük.
Nyugodj békében, Isten veled, Pali bácsi!

Az Aranycsapat elfeledett legendái c. könyv bemutatójára készített film itt megtekinthető.
 Írta: Gal Ideje: november 17, kedd, 21:47:32
 (129 olvasás)
(Tovább... | Pontok: 0)
 Az Aranycsapat elfeledett legendái
HírekMegjelent egyesületünk alelnökének, Gál Lászlónak negyedik önálló könyve. Az Aranycsapat elfeledett legendái című mű Tóth II József és Várhidi Pál életét mutatja be. A Halmay könyvek sorozat VII. kötete már kapható a könyvesboltokban. Az Aposztróf Kiadó gondozásában megjelent könyv nyomdai előkészítését olimpiai baráti körünk közreműködésével a Kerényi DTP & Design Stúdió végezte. A kötethez dr. Fenyvei Máté, 76-szoros válogatott balszélső, az Aranycsapat tagja írt ajánlást. Csepel, illetve Újpest polgármestere, Borbély Lénárd és Wintermantel Zsolt köszöntőiből kitűnik, hogy kerületükben milyen büszkék pályafutásukra, mennyire megbecsülik őket. Várhidi Pál, a sziklakemény újpesti hátvéd és Tóth II József, az ördöngösen cselező csepeli jobbszélső éppen tíz évvel ezelőtt voltak olimpiai baráti körünk vendégei Szombathelyen.

A könyvbemutató meghívója itt megtekinthető.

Beszámoló a könyvbemutatóról itt olvasható.
 Írta: Gal Ideje: augusztus 23, vasárnap, 13:34:47
 (197 olvasás)
(Tovább... | 4209 betű van még | Pontok: 0)
 XVI. Halmay úszókupa újra Szombathelyen
Események, rendezvények2015. augusztus 8-án, szombaton rendezi meg Olimpiai Egyesületük amatőr úszóversenyét, a Halmay Kupát. A versenytáv – a hagyományoknak megfelelően – 50 yard (45,72 méter),  mely versenyszámban Halmay Zoltán1904-ben, St. Louis-ban egyik olimpiai győzelmét aratta. A verseny helyszíne újra a Szombathelyi Tófürdő lesz, ahol a 14 órakor kezdődő amatőr úszóversenyen bárki elindulhat, aki kedvet érez a megmérettetéshez. A női és férfi , valamint lány és fiú kategóriákban kiírt versenyre a helyszínen, 12 órától lehet nevezni.
Nevezési díj nincs, az összes résztvevő díszes oklevelet kap. Rossz idő esetén augusztus 9-én, vasárnap kerül a kupa megrendezésre. A verseny fővédnöke Cservenyák Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó lesz.
Minden indulónak eredményes versenyzést kívánunk!
 Írta: Gal Ideje: július 24, péntek, 22:30:28
 (221 olvasás)
(Tovább... | Pontok: 0)
 Sikerek és kudarcok. Cservenyák Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó estje
Események, rendezvények 2015. augusztus 7-én, este fél 7 órától ismét olimpiai bajnok vízilabdázót látunk vendégül Malom utcai klubunkban. Cservenyák Tibor, a Montrealban aranyérmes pólóválogatottunk egyik kapusa volt, aki Zürichből érkezik hozzánk, hogy előadást tartson Sport, tanulás és munka. Sikerek és kudarcok címmel, majd kötetlen beszélgetés keretében válaszol az érdeklődő sportbarátok kérdéseire. Olimpiai bajnoki címe mellett világbajnoknak és Európa-bajnoknak is vallhatja magát, 1982-ben az „év vízilabdázójának” választották. 1984-ben Svájcba távozott, ahol a Solothurn játékos-edzője lett. Visszavonulása után öt évig a svájci vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya volt. Vegyészmérnökként a műegyetemen diplomázott, a zürichi egyetemi klinikán rákkutatással foglalkozott.
Az izgalmasnak ígérkező estre mindenkit szeretettel várunk.
 Írta: Gal Ideje: július 24, péntek, 22:21:20
 (215 olvasás)
(Tovább... | Pontok: 0)

 
 Halmay-induló
A Halmay-induló
itt letölthető!
 Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Biztonsági kód:
Biztonsági kód
Írd be a biztonsági kódot

Még nem regisztráltad magad? Itt megteheted. A regisztrált felhasználók számos előnnyel rendelkeznek: dizájnváltás, hozzászólások beállítása, és hozzászólások saját név alatt.
 Támogatóink
Szombathely MJV önkormányzata
 MOB és MOA
MOB és MOA
 NEA
Nemzeti Együttműködési Alap
 Szavazás
Mi a véleményed az oldalról?

Király!
Jó!
Borzasztó!
A legjobb!
Mi a fene ez?Eredmények
Szavazások

szavazat 111
 Korábbi cikkek
June 15, Monday
· VII. Németh Pál Emléknap munkacsarnok avatással
May 20, Wednesday
· Ezüstérem Latinyina előtt. Vendégünk lesz Schmittné Makray Katalin
· A 90 éves Jenkei Ede köszöntése
April 06, Monday
· Egy halhatatlan vendég, Patonay Imre
February 22, Sunday
· Száz éve született dr. Földes Éva
January 22, Thursday
· XVIII. Halmay Bál ismét a Tóvendéglőben
January 13, Tuesday
· Elhunyt Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás játékosa
January 09, Friday
· 2014 legszebb emléke. Kirándulás Pozsonyba és Magasfaluba
December 23, Tuesday
· Békés, örömteli karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!
November 29, Saturday
· Halmay karácsony Tóth Danival
November 02, Sunday
· Csodagól az olimpiai döntőben. Vendégünk lesz Vári Attila vízilabdázó
October 24, Friday
· Horváth Vilmost Vikelas-plakettel tüntették ki
October 12, Sunday
· Gécsek Tibor születésnapi köszöntése
September 29, Monday
· Emlékezés Halmay Zoltánra és Tóth II József köszöntése
· Woki Zoltán és Edina élményei „szambaország” fővárosában
September 28, Sunday
· Felavatták Novák Dezső emléktábláját
September 05, Friday
· Bélyegkiállítás Bognár István emlékére
· Pars Krisztián megvédte Európa-bajnoki címét
August 25, Monday
· Hetven éves a vasi kenukirály
July 24, Thursday
· XV. Halmay Kupa 50 yardos úszóverseny Bükfürdőn
June 18, Wednesday
· Elhunyt Grosics Gyula, a Nemzet Sportolója
June 11, Wednesday
· VI. Németh Pál Emléknap
May 10, Saturday
· Olimpiai bajnok a jazz őshazájából. Hámori Jenő estje.
March 02, Sunday
· Elhunyt Novák Dezső olimpiai bajnok labdarúgó
· Közgyűlés a Malom Sörözőben
January 19, Sunday
· XVII. Halmay „Táncvigalom” a Tóvendéglőben
· Emléknap a Nagy testvérpár tiszteletére
December 31, Tuesday
· Elhunyt Lóránt Imre tagtársunk, Lóránt Gyula öccse
December 22, Sunday
· Békés, meghitt karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!
December 10, Tuesday
· Halmay karácsony – óévbúcsúztató est

Régebbi cikkek
 Elérhetőségünk
Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület
9700. Szombathely
Hollán Ernő u.13.www.php-nuke.hu