Ugrás a tartalomra
csik

Csik Ferencre emlékeztünk

A Várpalotához közeli Királyszálláson, a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára rendezett kiállítás megnyitóján vett részt egyesületünk 16 fős delegációja. A nap második felében a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör tagjaival találkoztunk. A Gál Gyuláról elnevezett városi sportcsarnokban Szőllősi János, a várpalotai olimpiai baráti kör elnöke köszöntötte a két egyesület megjelent tagjait, majd ismertette a közös programot. Ezt követően Gál László, egyesületünk elnöke megköszönte a várpalotai olimpiabarátoknak, hogy a „halmaysok” kezdeményezésére első szóra igent mondtak, így jöhetett létre ez a közös program, melynek apropóját Csik Ferenc személye jelenti. A beszédek után Gál László és Horváth Vilmos baráti körünk, míg Forgács Gábor és Sztanke József a házigazdák nevében koszorúkat helyeztek el a Berlini Olimpiát nyert Csík Ferenc (aki többek között Várpalotán készült fel az olimpiára) emléktáblája és mellszobra előtt. Így tisztelegtünk nagyszerű sportteljesítménye előtt, egyben ezzel adóztunk 75 évvel ezelőtt bekövetkezett tragikus halála szomorú emlékének. A koszorúzás után közösen megtekintettük az intézményt, és az értéktárban kiállított relikviákat, rövid ideig betekintettünk a Várpalotai Bányász labdarúgó csapatának helyi találkozójába is.

Rövid séta után megtekintettük a régi (amelyet Csík Ferenc is használt) uszoda helyén, Makovecz stílusban épülő fedett uszodát. Remélhetőleg az elkészült uszoda is majd olimpia bajnokunk nevét fogja viselni.

Később autóbuszokból megtekintettük a felújítás alatt álló Trianon Múzeumot, valamint körbe buszoztuk a Thury Györgyről elnevezett XV. században épült várat, amelynek környékén ásatások folynak, mert középkori állapotába szeretnék visszaállítani a várat övező területet.
Hamar elrepült az együtt töltött néhány óra. Jó barátok között gyorsan múlik az idő. A közös programok jövőre biztosan folytatódnak, Gál László előzetesen már most meghívta a várpalotai olimpiai kört a Halmay Egyesület alapításának 25 éves jubileumi ünnepségére.

Miklós László rendezvényen készült képei itt megtekinthetők.

 

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré