Ugrás a tartalomra
szarka_zoltan_szulinap

Emléktábla Szarka Zoltán tiszteletére

A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület – a Nagy Béla Program támogatásával – emléktáblát állít Szarka Zoltán olimpiai bajnok labdarúgónak születésének 80. évfordulóján. A 2022. augusztus 12-én tartandó emléktábla avatásra szeretettel hívjuk egyesületi tagjainkat, a Haladás szimpatizánsokat és minden sportbarátot, akik tisztelték Szarka Zoltánt.

Szombathelyi egyesület színeiben – a kalapácsvető Pars Krisztián mellett – csak Szarka Zoltán, a Haladás legendás kapusa nyert aranyérmet az ötkarikás játékokon. Az egykori kiváló labdarúgó egyesületünk alapító tagja volt és haláláig az elnökségünkben is tevékenykedett. Születésének 80. évfordulóján szeretnénk méltó módon megemlékezni róla, emléktábla állítással tisztelgünk életműve előtt. Szarka Zoltán egész életútja – pályán belül és kívül egyaránt – igazi követendő példa lehet a mai fiatalok számára. Sportszerű életvitelének köszönhetően még 55 éves korában is aktívan sportolt. Pályafutásának megkoronázását a mexikói olimpián szerzett olimpiai bajnoki cím jelenti. Később edzőként is maradandót alkotott, többek között nevelőedzője volt a 108-szoros válogatott Király Gábornak, akinek ő indította el kivételes sportpályafutását. Egyesületünk egyik legfontosabb célja a hagyományőrzés, a múlt emlékeinek ápolásán keresztül a jövőt építjük, hiteles példaképeket állítunk a jelen ifjúsága elé.

Szarka Zoltán bár Csornán született és Répcelakon gyerekeskedett, de élete leginkább Szombathelyhez kötődött, itt aratta legnagyobb sikereit a sportpályákon, itt alapított családot, itt vívott ki óriási tiszteletet magának. Az emléktábla méltó emléket fog jelenteni Mexikó olimpiai bajnokának. Ezt a megbecsülést Szarka Zoltán egész életével kiérdemelte.

A rendezvény meghívója itt megtekinthető.

Az emléktábla avatás beszámolója itt olvasható.

Az emléktábla avatáson készült képek itt megtekinthetők.

Balogh József: Mondd, hova lettek c. verse itt olvasható.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré