Ugrás a tartalomra
varga_gabi

Emléktúra megemlékezésekkel

Csanádi Árpádról történt megemlékezésünk mellett emléktúránk során további kilenc sportbarát emléke előtt tisztelegtünk. Megemlékeztünk névadónkról, Halmay Zoltánról halálának 77. évfordulóján a Farkasréti temetőben lévő sírjánál. Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára méltatta egyesületünk hagyományőrző tevékenységét. Kiemelte, hogy a sport összekovácsoló erejének köszönhetően az egyesület tagjai nem csak a sport világában, hanem azon kívül is összetartó, baráti egységet alkotnak. Varga János olimpiai bajnok birkózó sírjánál özvegye, Gabriella elérzékenyülten beszélt férje utolsó hónapjairól, majd a Csanádi Olimpiai Kör vezetőségi tagja, Budai Tibor méltatta a Nemzet Sportolójának nagyszerű pályafutását. Virágot helyeztünk el és mécsest gyújtottunk a „kenukirály”, Wichmann Tamás sírján is. A hirtelen jött zivatar kicsit megtépázta csoportunkat, de a közeli étteremben elfogyasztott ebéd után új erőre kaptunk. Ebéd közben sem volt „üresjáratunk”, ekkor köszöntöttük Bihátsi László tagtárunkat 70. születésnapja alkalmából.

Lóránt Imre (az Aranycsapat középhátvédjének öccse) emléke előtt az Apor Vilmos téri urnatemetőben róttuk le kegyeletünket. A Megyeri temetőben előbb Fericsán Kálmán egykori tagtársunk sírját kerestük fel. A tősgyökeres újpesti pedagógus, testnevelő tanár felesége, Ilonka is megtisztelt bennünket, akivel közösen idéztük fel a mindig vidám, óriási szívvel rendelkező Kálmán barátunk alakját. Ezt követően két újpesti futball ikon sírjához zarándokoltunk el. Emlékeztünk Várhidi Pálra, aki labdarúgóként és edzőként is legenda lett Újpesten. Az Aranycsapatban is szóhoz jutott, az „évszázad mérkőzésén” ott ült a kispadon a Wembley-stadionban. Legjobb barátja, Göröcs János zseniális labdarúgó volt, akinek klasszisát még a rivális Ferencváros szurkolói is elismerték. Az emléktúra során Gál László, egyesületi elnökünk emlékezett meg röviden a kiváló sportemberekről. Göröcs „Titi” esetében Tamás fia is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. Ő koránál fogva nem láthatta játszani az újpesti karmestert, így emberi nagyságát emelte ki. Egyszerű, őszinte és szókimondó, de rendkívül barátságos ember volt, akit öröm volt hallgatni, ha mesélni kezdett.

A Gödi Nemeskéri-Kiss Miklós úti temetőben alussza örök álmát dr. Hencsei Pál, egykori egyesületi tagunk, olimpiatörténész. Vetélytársként indult kapcsolatunk az olimpiatörténeti vetélkedőkön, de igaz barátként végződött. Pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Emléktúránk Csepelen ért végett, ahol Tóth II Józsefre emlékeztünk a Csepeli Stadion előtt álló szobránál. Bencze Márton, a Csepel SC aktív labdarúgója a jelenlegi csepeli fociról is beszélt, amely nem fényes, de bizakodhatunk a jövőt illetően. Az emléktúránk során minden kitűzött célunk teljesült, méltó módon tisztelegtünk a kiváló sportolók és sportbarátok emléke előtt.

Békefi Miklós és Gál Tamás megemlékezéseken készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré