Ugrás a tartalomra
trianon_címlap

Lélekemelő magyar ünnep Királyszálláson

Szeptember 26-án a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület 16 fős csapatával részt vettünk a Trianon Múzeum Alapítvány egész napos rendezvényén, ahol a nemzeti összetartozást ünnepeltük. A Várpalotához közeli Királyszálláson található Nagy-Magyarország Parkban a Második Ezerév című centenáriumi ünnepségre hét határon, vagyis hét felnyíló sorompón jutottunk be.
A parkban a nagyszínpadon fellépett többek között a Magyar Honvédség Légierő Fúvószenekara, a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar, a délvidéki Juhász Zenekar, az erdélyi Heit Lóri zenekara és még számos előadó. A megnyitóra a katonadalok mestere, Vesztergám Miklós toborozta tárogatóján a közönséget. Felcsendült a Piros szív, fehér hó, zöld levél című megható dal, majd Soós Andrea (aki színművésznő, grafikus és képzőművész is!) csodálatos előadásában hangzott el Dzsida Jenő: Psalmus Hungaricus című megrendítő verse. Még ott csengett a szomorú, ám mégis buzdító vers a fülekben-szívekben, amikor Falath Zsuzsanna pozsonyi történész, a Trianon Múzeum munkatársa nagyszerű ünnepi beszédét hallgathattuk meg.
A nap folyamán a Trianon Múzeum kihelyezett Magyar Golgota kiállítása pedig több szempontból is elgondolkoztató volt. Emellett egyedülálló látványosság volt a honfoglalástól az 56-os forradalomig tartó korszakokat katonai életképekben felelevenítő hadtörténeti bemutató és a történelmi kézműves mesterségek seregszemléje. A Kárpátia Borház a Kárpát-medence legjobb borait a Kárpátia Könyvesház pedig a legjobb külhoni könyveket kínálta.
Jó volt ott lenni, magyarságunkat ilyen lélekemelő módon megélni.

Gál László és Horváth Vilmos megnyitó ünnepségen készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré