Ugrás a tartalomra
lorant_sir

Lóránt Gyulára emlékeztünk

2011. május 13-a óta szülővárosában, Kőszegen alussza örök álmát Lóránt Gyula, az Aranycsapat sziklakemény középhátvédje.  Az 1981. május 31-én, a görög PAOK Szaloniki kispadján elhunyt világhírű edzőt a németországi Endingenben temették el, éppen akkor, mikor Puskás Ferenc 25 év után ismét hazalátogatott. Harminc év elteltével felesége, Zsófia asszony és Kőszeg Város Önkormányzata megállapodott, hogy hamvait hazaszállítják és az általa hőn szeretett szülővárosában újratemetik.

A tíz évvel ezelőtti eseményre emlékezett Lóránt Gyula sírjánál olimpiai hagyományőrző egyesületünk, Kőszeg Város Önkormányzata és a Kőszegi Lóránt FC. Gál László, egyesületünk elnöke köszöntötte a megemlékezők táborát és felidézte Lóránt Gyula kalandokban bővelkedő életét, valamint az újratemetés körülményeit. Terplán Zoltán, Kőszeg város alpolgármestere kiemelte, hogy a vasi kisváros rendkívül büszke híres szülöttére, már az újratemetés előtt is igyekeztek méltó emléket állítani számára. Neudl Gábor, a sportegyesület elnöke örvendetes dolognak tartja, hogy az Aranycsapat legendáját méltán tudják a fiatal labdarúgók elé példaképül állítani és reméli, hogy fent az égből boldogan tekint le kőszegi utódaira az egykori futball legenda.

Lóránt Gyula mellett a szintén a kőszegi temetőben nyugvó vasi kötődésű olimpikonok, Zulawsky Béla vívó és Rehus Uzor György súlyemelő sírját is felkerestük. Itt Horváth Vilmos idézte fel a két kiváló sportoló életének főbb állomásait. A megemlékező temetői séta végén Jenkei Ede, alapító tagunk, egykori kőszegi labdarúgó, edző és sporttörténész sírjánál Földesi János, Ede bácsi közeli ismerőse, barátja emlékezett a kőszegi sport ikonikus alakjára.

A megemlékezések után utunk az Alasz Pince Panoráma Borházához vezetett, ahol megkóstoltuk a jobbnál jobb kőszegi borokat, borkorcsolyákat és gyönyörködtünk a csodás kilátásban.

megemlekezesek-koszegen

Mittli Ödön Kőszegen készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré