Ugrás a tartalomra
rajczy20

Megemlékezés és koszorúzás dr. Rajczy Imre szülőházánál

Születésének 109. évfordulóján koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott olimpiai baráti körünk az egyetlen szombathelyi születésű olimpiai bajnok, dr. Rajczy Imre Szily János utcai szülőházánál. 1936-ban, a berlini olimpián kardcsapatban olimpiai bajnokságot nyert sportember Rasztovich Imre néven 1911. november 8-án a vasi megyeszékhelyen látta meg a napvilágot.

Az összejövetelen Gál László, egyesületünk elnöke idézte fel dr. Rajczy emlékét, aki még az argentínai emigrációban is mindig szeretettel emlékezett Szombathelyre és büszke volt magyarságára. A kalandos életút ismertetése során kiemelte az olimpiai bajnoki cím megszerzését és az 1937-os évet, mely dr. Rajczy Imre pályafutásának legnagyszerűbb évének tekinthető. Párizsban a kardcsapattal világbajnokságot nyert, kard egyéniben győzött a magyar bajnokságon, ami felért egy világbajnoki címmel és megnyerte San Remóban az Aranykard-versenyt, a döntőben a nagy rivális, olasz „fenomén” Pintont verte kiélezett csatában. Erre a győzelmére később büszkébb volt, mint olimpiai bajnoki címére. Ebben az évben ő állt a világranglista élén. 26 éves korára minden álma valóra vált: Európa-, világ- és olimpiai bajnok lett. Pályafutását több magas kitüntetéssel ismerték el.

Gál László beszélt az egyesület Rajczy családdal ápolt kiváló kapcsolatáról is. A szülőházon elhelyezett emléktábla avatásán 2001-ben dr. Rajczy Imre fia, az akkor Brazíliában élő Americo Rajczy is részt vett. Az olimpiai bajnok kardvívó Katalin lánya pedig férjével és fiával már két alkalommal is ellátogatott Szombathelyre a távoli Argentínából. Az egyesület tisztelete jeléül egyik díját Rajczy Imréről nevezte el.

A megemlékezés végén egyesületünk nevében Mittli Ödön és Halmosi Zoltán elnökségi tagok koszorút helyeztek el a szülőház falán lévő emléktáblán.

Szakály Ferenc megemlékezésen készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré