Ugrás a tartalomra
schmitt

Megnyílt a Magyar Virtuális Sportmúzeum

Februárban megnyílt a hazai sporttörténelem legnagyobb alakjait bemutató, az online térben létrehozott Magyar Virtuális Sportmúzeum. A hajramagyarok.hu oldal azóta már sok sportoló adataival bővült, folyamatosan  fejlődik a honlap.

Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója, volt köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok, aki egyik ötletgazdája a sportmúzeumnak, megnyitó beszédében kiemelte, hogy egy álom vált valóra a virtuális intézmény megszületésével, amellyel talán elsők vagyunk Európában. „A cél, hogy a magyar gyerekek szeressék történelmünket, büszkék legyenek rá, és virtuális módon is közelebb kerüljenek a sport világához.”

A Magyar Virtuális Sportmúzeum oldala a következő linken megtekinthető:

https://hajramagyarok.hu/#/

A Magyar Virtuális Sportmúzeum egy interaktív internetes adattár, amely azon sportolók életútját gyűjti össze és teszi közkinccsé, akik sportágukban eljutottak legalább a magyar válogatott szintig. A virtuális sportmúzeum „rendszergazdája” a Magyar Edzők Társasága (MET), ők koordinálják, felügyelik a szövetségek és más szervezetek munkáját. Egyesületünk vezetése felvette a kapcsolatot Molnár Zoltánnal, a Magyar Edzők Társaságának elnökével, azzal a céllal, hogy mi is bekapcsolódjunk ebbe a munkába. Molnár Zoltán közreműködésével márciusban Gál László, egyesületünk elnöke és Horváth Vilmos, alapító elnökünk a Magyar Sport Házában megbeszéléseket folytatott a Magyar Edzők Társasága vezető tisztségviselőivel, akik a Magyar Virtuális Sportmúzeum projektet irányítják. A MET részéről Csabai Edvin sportigazgató, Blázsovics-Petri Zsófia projektvezető, Ruthart Ildikó VSM munkatárs, valamint Ághassi Attila sportújságíró volt jelen az egyeztetésen.

A Magyar Edzők Társasága munkatársai nyitottak voltak kezdeményezésünkre, örültek együttműködési szándékunknak. Amiben segíteni tudjuk munkájukat: a meglévő anyagok böngészése közben észlelt hibákról értesítés küldése, az egyesület fotóarchívumának rendelkezésre bocsátása, a hajramagyarok.hu oldal népszerűsítése és új sportolói, valamint edzői profilok létrehozása.

Az elmúlt hónapban már több sportoló esetében küldtünk anyagokat a Magyar Edzők Társasága munkatársainak. Elsősorban a Vas megyei sportolókra fókuszálunk, de nem kizárólag csak rájuk. Szeretnénk együttműködési szándékunkat szerződés vagy megállapodás formájában is rögzíteni. A Magyar Virtuális Sportmúzeum szerkesztése, karbantartása egy soha véget nem érő történet, hiszen folyamatosan bővül a sportolók listája újakkal, illetve a már meglévő sportolók anyagát is naprakészen kell tartani.

 

 

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré